A kerékpározás az élet egyik egyszerű öröme, nagyszerű menekülés a mindennapok elől. De néhány szerencsés kiválasztott számára a kerékpározás és a versenyzés nemcsak a szenvedély, hanem a munkájuk is. De vajon ezeknek a szerencsés keveseknek mennyit kell valójában heti rendszerességgel edzeniük?

Egy átlagos WorldTour profi heti edzésmennyisége nagymértékben változhat, de általában az egész év során átlagosan 18-22 óra körül mozog, de ez magában foglalja a 30 órát meghaladó, nagyobb volumenű edzéseket, valamint néhány regenerációs hetet, amelyek 10 óra alatti edzésidőt jelenthetnek.

Kik edzenek a legtöbbet?

A nemek közötti különbségek a volumen tekintetében nagyon egyéniek; inkább arról van szó, hogy az egyes sportolók mekkora terhelést tudnak kezelni. Mivel azonban a női versenyek általában rövidebbek, a specifikus edzésmennyiségek is rövidebbek lehetnek, és nagyobb hangsúlyt fektetnek az intenzitásra.

Most már tudjuk a durva átlagot, hogy a férfi és női profi versenyzők milyen gyakran edzenek egy átlagos héten, ez a szám attól függően változik, hogy milyen típusú versenyző a sportoló. A különböző típusú versenyzőknek más-más edzésre van szükségük, a kívánt teljesítményükhöz igazítva.

cycling-862278_1920.jpg

Az edzésmennyiség összességében a hegyimenő/GC csoportban lenne a legmagasabb, a domestique/rouleur csoportban a középső, a sprinter csoportban pedig a legalacsonyabb. Például; egy nagy volumenű hét egy sprinter számára heti 25-30 óra között lehet, de egy hegyimenő/GC esetében ez meghaladhatja a heti 35 órát is.

Női ciklushoz igazított terhelés

A menstruáción áteső sportolók esetében edzőként fontos tudni, hogy mikor következnek be ezek a ciklusok, és mennyire rendszeresek. Általában a menstruációt megelőző napokban, a luteális fázisban lehet a legnehezebben kezelni a magas edzésterhelést, így a meghatározott intenzitás nélküli állóképességi túrák nagyon jól jöhetnek az edzéstervbe. Ez átvezet a menstruációba, ahol az edzésterhelés lassan felépíthető a fáradtság és a tünetek alapján. A tüsző- és peteérési fázisban az energiaszint általában magasabb lesz, így az edzésterhelés ezekben a fázisokban növekedhet.

cycling-8215968_1920.jpg

A pihenés és a regenerálódás ugyanolyan fontos, mint az erőfeszítés és a megerőltetés.

Nemcsak a menstruációs ciklusok befolyásolják, hogy egy versenyző mennyit edzhet vagy nem edzhet, de a pihenőidőszakok érthető módon abban is nagy szerepet játszanak, hogy egy versenyző hány órát tölt a nyeregben egy héten.

A kemény munka az edzéseken csak az egyenlet egyik része. A másik az, hogy a szervezetednek lehetőséget adsz a regenerálódásra, az alkalmazkodásra és a következő edzésre való felkészülésre. Ez azt jelenti, hogy a profi kerékpárosok számára alapvető fontosságú, hogy minimalizálják a fizikai és mentális stresszhatásokat.

Ha jobban akarsz kerékpározni; legyél jobb a regenerálódásban!

Az edzőtáborba járás egyik nagy előnye ez a tény; a mindennapi élet stresszorainak túlnyomó többsége az edzésen kívül megszűnik. Ételt főznek nekik, naponta masszírozzák őket, karbantartják a kerékpárjaikat, megtervezik az edzés útvonalakat és edzéseket, stb.

Tudva, hogy a pihenés mennyire kiemelkedően fontos, fontos tudni az eredeti kérdés másik oldalát is: mennyit pihennek a profi versenyzők a pihenőnapokon? Ez kétségtelenül ugyanolyan fontos kérdés, mint az, hogy mennyit edzenek.

cycling-races-3637139_1920.jpg

A teljes pihenő- és regenerálódási blokkok esetében egy profi kerékpáros akár csak néhány órát is edzhet néhány naponta; ez lehet egy kör a városban egy városi kerékpárral, vagy egy kirándulás a tengerpartra egy kis pihenés és kikapcsolódás céljából. Az „aktívabb regenerációs” blokkok esetében 1-2 óra könnyű kitartást igénylő kerékpározás nehéz emelkedők nélkül elegendő ahhoz, hogy a test regenerálódjon a nehéz edzésblokkok vagy versenyek után.

Összességében, amit mindannyian levonhatunk ebből a meglátásból, az az, hogy a WorldTour profik sokat edzenek, de a pihenőidőket is ugyanolyan komolyan veszik, mint a fizikai edzéseket. Nem csak ez, de nőként ha menstruálsz, akkor fontos, hogy a ciklusoddal együtt és ne ellene dolgozz, hogy valóban a legtöbbet hozd ki az edzésből és a tekerésből. Ezért eddz keményen, de a pihenőnapjaidat is ugyanolyan fontossággal kezeld, mint a meghatározott edzéseket.

Szeretnéd kipróbálni, mennyivel hatékonyabb tervezett edzés alapján készülni? Írj bátran!

Képek: Pixabay.com