Az internet tele van motivációs videókkal és tanácsokkal, amik lelkesítőek, izgalmasak, pörgősek. Pár perc után szinte viszket az ember feneke, hogy bármilyen idő is van kint, irány bringázni, nyélen meghódítva az utakat, hegyeket, ösvényeket.
Egy baj van csak ezzel. A motiváció egy gondolat, egy dopamin roham az agyban, és sokszor már a gondolat is, hogy mennénk egy erőset, elégedettséggel tölt el. És a végén… nos nem megyünk sehová, vagy ha mégis, szétdurrantjuk a lábunkat és napokig a bringa felé sem nézünk.
Sok szempontból a motiváció a teljesítmény ellensége. Félre ne értsd, motiváltnak lenni jó, ha van egy mantra, egy cél, ami minden nap mozgásra ösztökél és segít elvégezni a munkát, az remek. Nehezebb napokon én is próbálom magam felpörgetni egy-egy látványos videóval vagy lelkesítő szöveggel, de ha csak ez vinne ki az ajtón, igencsak hullámzó lenne az edzésnaplóm.
A motiváció tehát egy nagyon jó élmény, de amitől menni fogsz egész szezonban, az a kitartás, az akaraterőd. A nem-szeretném-de-mégis-megteszem tudománya. Ezért egyébként egy külön agyterület felelős. az anterior mid cingulate cortex, melynek mérete összefüggésbe hozható az adott személy „akaraterejével”. Ez tehát a mi titkos fegyverünk az edzéshez, nem a dopaminlöket egy videó után. Akkor is menni kell, amikor nem érzed úgy. Ha kicsit fúj a szél, kényelmes a kanapé, egyszerűbb lenne kocsiba ülni.
Természetesen ez csak a tervezett edzésekre vonatkozik. Ha a szervezeted kimerült, beteg vagy, akkor pihenni kell. De ne a motiváció döntse el, hogy teszel-e ma a terveidért hanem a kitartásod.
Íme néhány tipp, hogy a nehezebb napokon is el tudj indulni:
  1. Célkitűzés: Állíts fel konkrét, mérhető, elérhető, releváns és időben meghatározott (SMART) célokat a kerékpározásodhoz. Például tűzz ki egy heti kilométer- vagy időcélt.
  2. Szokások kialakítása: Az akaraterő segít abban, hogy kezdetben kialakíts egy új szokást. Állíts be egy napi vagy heti rutint, amikor kerékpározni szoktál, és tartsd magad ehhez az időponthoz, még akkor is, ha nem érzed magad motiváltnak.
  3. Környezet alakítása: Alakítsd a környezetedet úgy, hogy támogassa a kerékpározási szokásodat. Például, tedd látható helyre a kerékpárod, készítsd elő az öltözéked és a felszerelésed előre.
  4. Kis lépésekben gondolkodás: Ha nincs kedved kerékpározni, csak célozd meg a legelső lépést – például felöltözni kerékpáros ruhába. Gyakran a legnehezebb rész elkezdeni, és ha túljutsz ezen, a többi rész könnyebben megy.
  5. Naplózás: Vezess naplót az edzéseidről. Ez nem csak segít látni, mennyit fejlődtél, de erősíti az akaraterődet is, amikor látod a következetességed eredményét.
  6. Önszabályozás: Tanuld meg felismerni és kezelni a kifogásokat és a halogatást. Amikor úgy érzed, hogy kihagynád az edzést, kérdezd meg magadtól, hogy miért és próbáld meg kezelni ezt az akadályt.
  7. Kisebb jutalmak: Jutalmazd magad kis dolgokkal, amikor telmegterezjesíted a kerékpározási tervedet. Ez lehet valami egyszerű, mint egy finom étel, egy filmnézés, vagy bármi, ami örömet okoz.
  8. Közösségi elköteleződés: Oszd meg a céljaid barátokkal, családdal vagy egy kerékpáros csapattal. A közösségi nyomás és támogatás segíthet fenntartani az elkötelezettségedet.

Sokat segíthet, ha van egy edződ, aki megtervezi a szezont, motivál, számon kér, segít a fejlődésben, és hogy megfelelően terheld magad az élet kihívásai között egyensúlyozva. Én is foglalkozom ezzel, akár amatőr sportolóról van szó, akár teljesen kezdőről, aki csak útmutatást keres ebbe a csodálatos világba.

Ha tetszett a cikk, ajánlom a facebook oldalamat, míg ha a kerékpározáson túl is érdeklődsz az egészséges élet iránt, a Neked könnyű csoportot.

 

És aki eddig eljuttot, annak jár a videó: